Vojenské technické muzeum Lešany

U vojáků uvidíte obrněnce i krásné motocykly

01.08.2014
Navštívili jsme Vojenské technické muzeum Lešany, kam se jezdí na prohlídky tanků, obrněných aut a vojenských motocyklů.

Mezi obcemi Krhanice a Lešany u Týnce nad Sázavou, v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren, se od roku 1996 nachází expozice Vojenského historického ústavu Praha, zaměřená na pozemní techniku - jedna z nejvýznamnějších evropských institucí svého druhu. Více než 700 historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel, k tomu raketová technika a mnoho dalšího od roku 1890 až do současnosti v deseti halách, pod přístřešky a na volném prostranství.
A co jsme odtud potřebovali? Jen fotku českého motocyklu Itar pro článek o historii této málo známé české značky. Fotku té motorky, která předtím několik desítek let čekala na zrestaurování na adrese, kde tehdy ještě nesídlila žádná redakce časopisu MOTOXPRESS. Nedá se ale zvládnout všechno, a tak Itar skončil v zeleném. Je to daň za časopis.
Itar stojí v důstojném prostředí, v halách je kromě mnoha kolových a pásových vojenských vozidel i hodně vojenských motocyklů nejen českých a českých motocyklů dokonce nejen vojenských. Návštěvu můžete časově směrovat ke každoroční velké akci: Tankové dny vrcholí vždy poslední srpnovou sobotu, vstup do muzea je zdarma.

Vojenské technické muzeum Lešany
otevřeno:
červen a září pouze o víkendech 9.30 – 17.30
červenec a srpen od úterý do neděle 9.30 – 17.30
www.vhu.cz