Husqvarna Nuda 900 - 2011

- Vyšlo v čísle 27
Motocyklová divize původně švédské značky Husqvarna byla dvacet let v italských rukou, v roce 2007 ji převzala firma BMW a koncem roku 2012 rozšířila její sortiment o model Nuda 900. Téměř stoletá tradice výroby motocyklů značky Husqvarna byla původně založena na motocyklech cestovních, pak souběžně následovaly speciály pro různé sportovní kategorie, až se výroba na dlouhá léta specializovala pouze na sportovní terénní jednoválce.

Teprve v roce 2012 se opět začal prodávat motocykl Husqvarna Nuda, určený pro silniční provoz. Motocykl, postavený v italské továrně pod taktovkou BMW, dostal z Německa nejen osvědčenou pohonnou jednotku, ale i litá kola a kyvnou vidlici. Z původní osmistovky BMW byl zvýšen zdvihový objem motoru na 900 ccm a příslušně vzrostl i výkon.
Lehký rám z ocelových trubek a celkově odlehčená konstrukce kompaktního podvozku dodávají motocyklu spolu s designem, založeném na ostrých liniích, punc jedinečnosti i možnost velmi sportovního svezení. Z hlediska vibrací je ale v motoru sto tři koní velmi spořádaných, díky systému vyvážení hmotou kmitající proti pístům na kyvném rameni. Elektronika umožňuje nastavení dvou průběhů výkonu pomocí tlačítka umístěného na přístrojovém panelu, který je doplněn i ukazatelem zařazeného rychlostního stupně.