Honda CB 1100 - 2013

- Vyšlo v čísle 27
Novinka značky Honda roku 2013 potvrdila, že zájem o klasické motocykly začali brát vážně i největší světoví výrobci. Honda na výstavách testovala trh pomocí prototypů podobného motocyklu už déle než deset let a průzkum dozrál do podoby nádherného klasického motocyklu. Mezi nabídkou značky Honda vyčnívá model CB1100 i při pohledu na sortiment v kategorii nekapotovaných motocyklů.

Podstata konstrukce i designové prvky nové CB1100 se úmyslně viditelně opírají o bohatou historii sportovně cestovních čtyřválců Honda, značka má co připomínat. Průlomový model CB750, představený v 1968, tehdy v obecném měřítku posunul nabídku sériově vyráběných motocyklů o úroveň výš.
Nový motocykl se vyznačuje retro prvky nejen v designu, ale do značné míry i přímo v konstrukci. Týká se to především krásného vysokého řadového čtyřválce, který lahodí oku klasickým žebrováním vzduchového chlazení
a vyčnívajícími odlitky, skrývajícími vačkové hřídele nad hlavou válců. Dalším významným retro prvkem je odpružení zadní kyvné vidlice pomocí dvou seřiditelných pružících jednotek s odkrytými pružinami.
Na jedné straně klasické tvary, kruhový světlomet, kruhové analogové palubní přístroje, hodně chromu i leštěný hliník, na straně druhé moderní elektronika, vstřikování paliva, kombinovaný brzdový systém s ABS. Nic nechybí, jen pro oko přebývá chladič oleje.