Triumph Tiger Explorer XC - 2013

- Vyšlo v čísle 27
Slavný britský výrobce motocyklů Triumph novým motorem o objemu 1215 ccm modelu Tiger Explorer dotáhl v roce 2012 základní parametry motocyklů, držících se na špici kategorie cestovních endur. Následujícím modelem s vylepšeními pro sezónu 2013, verzí Triumph Tiger Explorer XC, se britská značka ještě důstojněji zařadila mezi špičková velká cestovní endura.

Na rozdíl od základního modelu, který má levnější litá kola, má Triumph Tiger Explorer XC houževnatější provedení, s výpletem dráty, přibyly také mlhovky i ochranný kryt pod motorem, a pro dálkové cestování příjemnější gelové sedlo.
Mohutný stroj je poháněn kapalinou chlazeným dvanáctiventilovým  řadovým tříválcem. Srovnatelnému BMW se Triumph dále staví po bok nejen pohonem zadního kola bezúdržbovou kloubovou hřídelí, ale i prvky moderní elektroniky, přispívajícími k bezpečí a jízdnímu pohodlí. Kontrola trakce a ABS zamezují prokluzu kol při záběru a brzdění. Elektronický plyn, a také tempomat se již začínají u endur nejvyšší kategorie řadit ke standardnímu vybavení.
Že se přitom jedná o opravdu vážně míněnou off-roadovou verzi motocyklu je patrné z rozměrů kol 19 a 17 palců, a také ze zdvihů odpružení 190 milimetrů vpředu a 194 milimetrů pro zadní kolo. Trubkové padací rámy chrání motor a jeho příslušenství. Výfukový systém z nerezové oceli dostal hliníkový kryt, plastové kryty jsou před ovládacími páčkami na řídítkách.