Pár otázek pro generálního ředitele Jawy

Pár otázek pro generálního ředitele Jawy

15.06.2005 - Vyšlo v čísle 3
Navštívili jsme inženýra Vladimíra Zasadila, generálního ředitele společnosti Jawa Moto, spol. s r.o. v Brodcích u Týnce nad Sázavou

Pane řediteli, jak vidíte budoucnost Jawy?

Mám zkušenosti s vedením velkého strojírenského podniku, konkrétně na opravy vojenských letounů. Ani tam nebyla situace jednoduchá a jsem tedy zvyklý řešit problémy. Značka Jawa bude zase mít dobrý zvuk. Je to náš hlavní úkol, máme i dobré zázemí a podporu vlastníka společnosti. Dokážeme to.
Jsme si vědomi, že nastává doba útlumu dvoudobých motorů a podnik Jawa přitom dosud žije hlavně z dvouválcové třistapadesátky. Ta zatím zůstává naším dominantním produktem i přesto, že její prodej bude v České republice ukončen.
Že s dvoutaktem nelze pokračovat donekonečna, to ví vedení Jawy už dávno. Proto se před několika roky, v již úspěšně konsolidovaném podniku po předchozí letité privatizační anabázi a po inovaci výrobního programu v kubaturách 50, 125 a 350 ccm, začalo pracovat na novém motocyklu s motorem Rotax 650 a ovoce té práce začíná v současnosti dozrávat. Po loňské premiéře modelu Classic přichází letos model 650 Style s novým designem a ve vývoji je model 650 Enduro.

 

Jawa tedy zatím počítá kromě malých kubatur jen s modifikacemi motocyklu s motorem Rotax 650?

V nejbližší budoucnosti ano. Jawa nyní každý rok přichází s novým modelem této řady motocyklů. Počítáme také s vývojem a výrobou vlastního čtyřtaktu. Úvodní projekty jsou připraveny, než ale budeme moci něco ukázat, tak to samozřejmě ještě určitý čas potrvá.

 

Ještě malý dotaz nakonec: jezdíte na motorce?

Jezdíval jsem a teď, když mám všude kolem sebe motocykly, se k tomu rád vrátím. Ne že bych chtěl Jawy testovat, ale nedá mi to, jednoduše se těším. Jsem letec, dnes už spíše bývalý, s aeroplánem kotrmelec ještě svedu, ale něco podobného na motorce už budu jenom obdivovat.

S generálním ředitelem závodu Jawa, ing. V. Zasadilem, rozmlouval Honza Čejchan, foto: Jan Čejchan ml.