Ducati GT 1000 - 2007

- Vyšlo v čísle 24
Podstatná část historie značky Ducati je spojena se sportovními úspěchy jejích motocyklů na silničních okruzích. Tím je do značné míry ovlivněn jednak výrobní program, na druhé straně i okruh zájemců o motocykly Ducati, které se díky sportovním výsledkům v průběhu posledních čtyř desetiletí staly ikonou sportovních okruhových strojů.

Širokému okruhu skalních příznivců značky byla proto určena řada retro modelů, vyráběná od roku 2005. Jejím vrcholem byl sportovní model Paul Smart Replica, na opačném konci stojí velmi civilní GT 1000, označením navazující na první vidlicové dvouválce Ducati - původní modely 750 GT, 860 GT a 900 GTS ze sedmdesátých let.
Ducati GT 1000 je ale od svých předchůdců totálně odlišný jak moderní technikou, tak i designem, který se v sedmdesátých letech ostře řezanými tvary snažil hledat směr moderny, kdežto GT 1000 je oděn do stále líbivých oblých tvarů klasických motocyklů šedesátých let. Pohání jej osvědčený litrový dvouválec, montovaný v modelech Monster a Multistrada. Krásný, výkonný a výtečně ovladatelný motocykl, který jistě nikdy neztratí na přitažlivosti, nenalezl na přeplněném trhu s motocykly dost zájemců na to, aby mohla jeho výroba dál pokračovat. Proto byla ukončena v roce 2010 spolu s ostatními modely, vážícími se k historii značky Ducati.