Husaberg FE 450 - 2010

- Vyšlo v čísle 21
Původně švédský výrobce offroadových motocyklů Husaberg, patřící nyní pod rakouskou firmu KTM, překvapil novou generací motocyklů už pro sezónu 2009. Málokdo čekal, že bude možné tolik vybočit z osvědčené konstrukce, ustálené u motokrosů a ostrých endur. Motor s válcem v sedmdesátistupňovém sklonu, s převodovkou pod klikovou skříní a s chytrým vstřikováním paliva proto přitáhl velkou pozornost.

Důvodem nezvyklého řešení byla snaha o přiblížení klikové hřídele k celkovému těžišti stroje. O kolik se tímto řešením podařilo zlepšit jízdní vlastnosti je obtížně měřitelné, každopádně sportovní výsledky hned po první sezóně potvrdily, že to nebyl chybný krok. Snaha o maximální snížení váhy spolu s požadavkem na elektrický startér u endur vedla také k absenci startovací páky.
Výrazného novátorského zásahu nezůstal ušetřen ani rám z chrommolybdenových trubek, jehož podsedlová část je nyní vyrobena z lehkého a odolného plastu. Motocykly Husaberg používají  odpružení WP, brzdy Brembo, ráfky D.I.D. Vstřikování paliva Keihin je řízeno počítačem, který může navíc povelovat jezdec přepínáním tří úrovní nastavení výkonové mapy.
Kromě prvních modelů FE450 a FE570 byla pro ročník 2010 nabídka strojů nové koncepce rozšířena o enduro FE390, supermotard FS 570 Supermoto a o model pro crosscoutry FX450.