Victory Cory Ness Jackpot - 2009

- Vyšlo v čísle 20
Značka Victory byla založena výrobcem čtyřkolek a sněžných skútrů v roce 1995 s cílem obohatit trh o velké cruisery vhodné pro americké prostředí, už v sériové výbavě noblesnější než motocykly Harley-Davidson. Byla to jediná cesta, jak se tak silné konkurenci postavit. Proto už první model, V92C, prodávaný od roku 1988, měl motor o obsahu 1500 ccm.

Přesto neměla nová značka na trhu velký úspěch, a tak byl na pomoc přizván legendární designér Harleyů, Arlen Ness, aby pomohl s novým modelem. Kromě designu šasi nového modelu Vegas byl zdokonalen i motor a uvedení modelu Vegas na trh v roce 2003 bylo velmi úspěšné, největší americké časopisy jej zvolily nejlepším cruiserem roku.
Pro model Jackpot byl později původní obsah motoru 100 kubických palců zvětšen o 6% a upraven byl i podvozek, včetně odlišného odpružení zadního kola centrální jednotkou. Po deseti letech výroby, roce 2008, už bylo možné si vybrat v modelových řadách Touring a Cruisers ze čtrnácti motocyklů. Pro náročné zákazníky je vyráběn v omezené sérii model Jackpot Ness, který přináší mnoho speciálních doplňků a úprav, obvyklých jinak při individuálních přestavbách. Kromě kol, světel, zrcátek, spousty chromu, leštěného hliníku a speciálního lakování to je například i komplikované ofrézování žeber na válcích. Maximalistické jsou i rozměry pneumatik – průměr přední (90/90 x 21”) a šířka zadní (250/40R x 18”).