Vydané články

Explorer

Explorer můžete mít nejen jako software ve svém počítači, ale i jako hardware na svém motocyklu. Ani jedno ani druhé už není v principu žádnou novinkou, obojí je po léta vylepšováno k dokonalosti a obojí úžasně rozšiřuje využití základního přístroje.

Piaggio Zip 50 a Aprilia Scarabeo 200 NET

Od roku 2011 přesídlilo zastoupení pro českou republiku značek Piaggio, Gilera a Vespa do firmy A-Spirit, která tak jako český výhradní dovozce Aprilia a Moto Guzzi rozšířila svůj italský sortiment. Tento článek je tedy nejen testem, ale zároveň malým nahlédnutím do široké nabídky italských skútrů, které se od letoška soustředily pod jednou střechou a jsou pochopitelně nabízeny celou sítí českých prodejců.

Honda SW-T600

Máme tu v testu jeden přežitek od Hondy… co o něm tak napsat? Že v roce 2011 oslavil desetileté výročí svého vzniku? To výročí a pár dalších okolností mi přihrály k tomu, abych nabil hlaveň ostrými. Jak je to vlastně s maxiskútry? Stanou se přežitkem?

Vzhůru kolama

O tandemovém skoku jsem s Petrem mluvil už minulý rok. Kdo by to nechtěl zažít? Ten pocit letět hlavou dolů v takové výšce! Sebevědomě jsem se ucházel o skok samozřejmě s dopadem na hlínu a klidně i před publikem. Petr mě ale ujistil, že na hlínu tandem není vůbec žádná legrace a nemůže to zkoušet s kýmkoli. Skočit ale backflip do molitanu s pasažérem prý není problém, a tak jsem moc rád přijal pozvání do jeho FMX parku v Čerčanech.

Pilníkovo podzimní odpoledne

V loňském světovém žebříčku jezdců FMX se náš pilný skokan Pilník — Petr Pilát umístil na jedenáctém místě a má velmi dobře našlápnuto na další postup. Letos po maturitě se stal opravdovým profesionálem.

Jiný svět

O tolik jiný svět jen kousek od našich hranic! Hlava to nebere… Hory protkané tak neuvěřitelně hustou sítí silniček s perfektním povrchem, a k tomu minimální provoz – obojí nesrovnatelně odlišné od toho, na co jsme zvyklí u nás.

SMC Jumbo 720R 4x4

Taiwan vyrábí mnohé z nejlepších čtyřkolek na světě a pro mnohé z jiných nejlepších dodává velmi podstatnou část komponentů, ale o tom se příliš nemluví, aby bylo proč držet jejich vyšší prodejní cenu. Značka SMC se nestydí za to že je taiwanská, a tak i cena jejich nové vlajkové lodi je velmi příznivá.

JAWA 250 TYP 592 - 1969

Poslední model Jawy 250 v socialistickém Československu

Jawa 650

Jawa 650 Classic, to je opravdu klasika. Je to výkonem, designem i jízdními vlastnostmi ideální stroj k připojení sidecaru.

Aprilia Tuono 1000 R

Není naháč jako naháč. Absence kapotáží neznamená, že se díváte na motorku vhodnou na cesty do práce. Svezení na tomto motocyklu je dost silným emocionálním zážitkem. Už hned úplně první pocity jsou zajímavé. Ne že si sednete na motorku, ale vstoupíte do motorky. Jako do kokpitu, který byl vytvořen na rozměry vaší postavy, a to ať jste větší nebo menší, kolena je kam dát a netrčí vám do stran. Opřete je pohodlně o účelně úzkou a rovnou spodní část nádrže, která dolů plynule navazuje přes plastové kryty na profily dvojitého příhradového rámu.

Kawasaki ZX 6R

Opět test ze Švýcarska a byla to radost. V alpských serpentinách mne napadlo, jaký je to obrovský rozdíl, když si takovouhle motorku koupí Švýcar nebo Čech. Na našich stále se horšících silnicích budeme snad za pár let jezdit v relativní pohodě jen na endurech. Ve Švýcarsku si ale v klidu užijete silniční sportovní motorku. Když se vám zatáčka líbí, tak to tam pošlete ideální stopou a nemusíte kličkovat mezi dírami a brát ohled na podélné strouhy a do rolety nahrnutý asfalt brzdícími náklaďáky. Tyhle speciality tam vůbec neznají. (Jak je to sakra, možné?)

Tenerife - Sopka v moři

Na dovolenou nemusíte jet na své motorce, můžete i letadlem tam, kam se na motorce nedojede, a pak si to náramně užít.

Motocykl a SEX

Doktor Miroslav Plzák vidí motocykl jako prostředek zvyšující sexuální přitažlivost jeho majitele

Honda Transalp

Dlouhé cesty, terén i městský provoz, to vše zvládá na jedničku. Ano, na Hondu Transalp lze klást i požadavky, které si vlastně odporují. Ale tenhle cesťák je opravdu hodně univerzální. Jezdí se na něm v pohodě jako na naháči – klasickém, obratném motocyklu, je trochu kapotovaný, takže kdo vyžaduje ochranu před vichřicí při rychlé jízdě si taky přijde na své, a přitom se hlásí ke kategorii enduro – je to vysoký motocykl s velkou světlostí a velkými zdvihy pérování.

Moto Guzzi Breva 1000 a 750

Tak jsme je tu měli obě najednou. Sedmsetpadesátku i jedenáctistovku.<br>Kolikrát jsem již letos slyšel chválu na Guzzi Breva! Jak lahodí oku, a vůbec jaká je úžasná! Až dodatečně jsem si uvědomil, že mi přitom vlastně uniklo, jestli byla řeč o menším modelu, sedmsetpadesátce, nebo o jedenáctistovce. V pražském zastoupení jsem tedy požádal o zapůjčení obou testovacích motocyklů najednou a kupodivu se to v kalendáři ještě sešlo, že jsme je mohli opravdu vyzkoušet naráz.