Kleště knipex

Jsou to ještě kleště?

12.06.2013 - Vyšlo v čísle 27
V loňském roce jsem si na stránkách pro motorkáře všiml propagace kleští Knipex Cobra, což mě poměrně překvapilo. Vím o jiných kleštích, pro montáže určitě mnohem vhodnějších. Nesou také značku Knipex.

Brutální sikovky Knipex Cobra mám už léta ve výbavě své dílny a mohu potvrdit, že mezi mnoha podobnými sikovkami, které ostrými zuby uchopí předmět jakéhokoli tvaru, jsou neoddiskutovatelně nejlepší. Matici, kterou zbavil původního šestihranu protočený klíč nebo letitá koroze, nepovolíte tak snadno ničím jiným. Co do ostrých zubatých čelistí uchopí sikovky Knipex Cobra, to nepustí.
Proč tedy mě ta prezentace tolik překvapila? Proto, že taková demontáž je extrémem, poslední možností jak povolit spojovací materiál, který je už stejně zničený. Značka Knipex přitom nabízí dvoje šetrné sikovky: jedny úžasné a druhé zázračné. S potěšením si z toho dělám trochu legraci, přestože to myslím smrtelně vážně.
Kdysi kovář vyrobil šroub i matici, a k tomu vykoval i kleště, aby bylo čím matici utáhnout. Jenže po mnoho desetiletí je už použití kleští k montáži čehokoli co má dobře vypadat, považováno za zvěrstvo. V jedenadvacátém století jsou požadavky na vzhled spojovacího materiálu na motorovém vozidle proti dávné matici na vratech od chléva značně odlišné a podle toho musí vypadat i nářadí, kterým matice dotahujeme.
Můj pohled vychází i z pozice restaurátora historických motocyklů, z hlediska nejvyšší náročnosti na sortiment, kvalitu a přesnost nářadí. Restaurátor nemá sklad, kde by byl k dispozici rezervní spojovací materiál. Vesměs je nucen s citem demontovat původní šrouby a matice a tytéž montovat zpět po pokovení niklem, chromem, zinkem nebo po černění. Omlazovací kůra spojovacího materiálu ale někdy upraví rozměry šestihranů natolik, že je pak s montáží problém. Řádně dotáhnout metrické šrouby, jejichž šestihran je po přebroušení menší, vede běžně k pokusům o použití nástrojů palcových.
Pokud se ale dostaneme do situace že nic nepasuje, je v extrémních případech opět možné zavzpomínat na vesnického kováře a vzít kleště… Ono je totiž zas všechno jinak a postarala se o to právě značka Knipex. Už pár let nabízí sikovky s názvem klešťový klíč – kleště na šestihrany s patentovaným zámkem, zajišťujícím pevné sevření, samosvornost a dokonalou rovnoběžnost čelistí se zcela hladkou pracovní plochou. Ty lze při správné manipulaci považovat za rovnocenné velmi přesnému stranovému klíči a určitě za lepší nástroj, než jakým je běžný, mírně opotřebený stranový klíč. Jako sikovky jsou úžasné, a podobně jako Knipex Cobra jsou k mání v několika velikostech.
Jako perla nakonec zbývají ty sikovky zázračné, opět specialita Knipex. Mají název kleště na matice a rozsah 10 až 32 milimetrů. Sympatický tvar silného papouščího zobáku není od přírody, ani náhodný. Je to prostá geometrie spolu s výpočtem optimálního přenosu síly na šestihran. Ten je velmi přesně uchopen za tři stěny - proti dvěma ploškám pevné čelisti je tlačen nikoli plochou, ale velmi mírným rádiusem přestavitelné pohyblivé čelisti. Důvodem je maximálně šetrné uchopení šestihranu. Čím větší silou se snažíme šroubem nebo maticí otočit, tím větší silou je šestihran sevřen. Funguje to dokonale a s takovou samozřejmostí, až se člověk diví jak je možné, že se takový nástroj nerozšířil už dávno.

Honza Čejchan, foto: Jan Čejchan ml.