Harley-Davidson XR 1200 Sportster - 2009

- Vyšlo v čísle 20
V létě 2008 uvedla značka Harley-Davidson nový model XR 1200 Sportster pro následující sezónu s tím, že jeho konstrukce, vzhled i dynamické parametry jsou inspirovány stroji z oblíbených amerických seriálů plochodrážních závodů Flat track, konkrétně legendárním modelem XR750 ze sedmdesátých let, na který pak navázal model XR 1000.

Jakkoli se mnohdy v podobných případech jedná především o přenos designových prvků, tak tentokrát se výrazně posunul i celý charakter motocyklu. V zatáčkách snáší tento stroj značné náklony aniž by škrtal o silnici, při přidání plynu se na jedničku zvedá přední kolo do vzduchu. Design je přitom sportovně drsný a strohý, s decentně schovaným světlometem mezi rameny přední vidlice. Agresivní posaz jezdce za širokými černými řídítky sportovního tvaru dotváří novou dimenzi mezi sériově vyráběnými stroji Harley-Davidson, vycházející přitom ze skutečných tradic značky.
XR 1200 Sportster je opravdu sportovním, a zároveň i hodně zábavným motocyklem, který výrazně vybočil z řady poměrně konzervativních modelů Sportster. Jeho charakter se zcela vymyká zažitým představám o „jízdě na Harleyi“ a nabízí naprosto jiné zážitky než ostatní modely značky.
Pro sezónu 2010 byla nabídka rozšířena o model XR 1200X, dodávaný v černém matovém provedení včetně motoru a výfuků, především ale s pokročilejším, plně nastavitelným odpružením.