Laverda 500 Alpino - 1977

- Vyšlo v čísle 27
První motocykly se značkou Laverda se objevily až po druhé světové válce. Italská továrna začala nejprve sbírat zkušenosti výrobou malých čtyřdobých jednoválců a v roce 1967 představila na tehdejší dobu velký motocykl s dvouválcem 650 ccm OHC, pětistupňovou převodovkou a elektrickým spouštěčem. Zdvihový objem motoru byl brzy zvýšen na 750 ccm.

Tovární motocykly zasáhly do výsledkových listin nejprestižnějších závodů a v roce 1972 představila Laverda litrový tříválec, který sklidil výborný ohlas. Protože to ale byl poměrně těžký motocykl, objevil se o pět let později nový model - inovovaný lehčí a výkonný dvouválec s objemem sníženým na 500 ccm. Laverda 500 Alpino byla ve své kategorii i přes nižší výkon schopna konkurovat japonským výrobcům. Proti prvnímu dvouválci měla dvě vačkové hřídele a čtyři ventily na válec, což přineslo proti sedmsetpadesátce jen o necelých šest kilowatů nižší výkon, zároveň ale při nižší hmotnosti lepší dynamiku.
Laverda 500 Alpino je motocyklem klasické konstrukce s konzervativním, líbivým designem. Jednoduchý uzavřený kolébkový rám s klasickým odpružením, tři kotoučové brzdy Brembo a uhlazený vzhled pohonné jednotky se šestirychlostní převodovkou jsou parametry, které hezké italské pětistovce přinesly značný prodejní úspěch. Přesto model 500 Alpino jen mírně odsunul dobu, kdy firma stejně jako mnoho jiných v Evropě zkrachovala.