číslo 28

Testy príma motorek, k tomu hodně historie a abyste se nenudili, tak ve dvou testech je opět zakomponovaná povídka.

MOTOXPRESS 28

Rozhovor s profesorem Pafkem o jeho vztahu k motocyklům, testy tříválců Yamaha XS 750 a MT-09 vzdálených 37 let, k tomu zpracovaná historie prvních cestovních čtyřtaktů Yamaha od roku 1970. Pohodový dvouválec Honda 500 v modelech CBR 500R + CB 500F, CBR testoval i profesor Pafko. Velké cestovní enduro KTM 1190 Adventure – úžasně všestranný, výkonný i úsporný motocykl. Lehoučké a zábavné KTM Freeride 250 a 350. Cestopis – referát o tom, jak vypadá extrémní turistika po ukrajinských horách.

Profesor Pafko a motocykly

Profesor MUDr. Pavel Pafko, DrSc., je známým specialistou na hrudní a břišní operace, před lety provedl první a zároveň úspěšnou transplantaci plic v České republice. Rád také drží v rukou řídítka, je vyznavačem jízdy v jedné stopě na kole i na motocyklu.

Indian Scout 600 - 1926

Za rostoucí obliby značky a zvyšování výroby jednoválců představil americký výrobce motocyklů Indian v roce 1908 dvouválcový model, jehož některé konstrukční prvky natolik předběhly dobu, že se jich později značka opět vzdala. V roce 1914 to bylo odpružení zadní kyvné vidlice pomocí svazků listových per a elektrický startér.

Indian Chieftain - 2014

Po prudkém rozvoji firmy Indian následovaly výkyvy prodejů, zejména kolem velké krize. Po druhé světové válce nepřinesly modernizované modely očekávaný zisk, firma proto zkusila vyrábět motocykly v „anglickém“ stylu a prodávat pod značkou Indian také dovážené menší motocykly z Evropy, mezi nimi ČZ 125.

Norton Commando 961SE - 2014

Norton patří mezi nejslavnější výrobce motocyklů. V rokce 1902 James Norton smontoval první motorové kolo s francouzským motorem Clément, poté nakupoval motory Peugeot a v roce 1908 vyrobil první vlastní motor, jednoválec s rozvodem SV. Následovala řada modelů s vlastními jednoválci.