Hotel Troníček

Hotel Troníček

15.06.2005 - Vyšlo v čísle 3
Restaurace, kde jsou především motorky, a také se tu můžete výborně najíst. Nad restaurací stojí hotel, v něm kralují motorky, a také tu můžete přespat – to vše je hotel Troníček.

Kousek na jih od Prahy, do Jílového, trefí každý. Potom už jen asi dva kilometry z kopce, nejkratší cestou do sázavského údolí a jste v obci Žampach. Na konci světa, v krásné přírodě, u skal a u vody, silnička sem vede jako do zahrádky. Je to jedno z míst, kde panuje genius loci a kam se člověk rád vrací.
Honza Šmíd, přezdívaný Mrož, miluje motorky a pustil se tu do podnikání. Harley-Davidson je jeho značka a je to všude vidět. HD znak na fasádě hotelu už trochu věstí co přijde když projdete dveřmi, ale že v této lokalitě otevřete dveře do regulérního Harley baru, to asi čeká málokdo.
Pár stylově nakašírovaných hospod jsem už viděl, ale tohle je něco jiného. Rčení „americké železo“ tu vzali vážně. Žádné jen tak obrázky po stěnách. Ty tu sice také nechybí, ale je tu trochu něco navíc. Součásti motocyklů, a hlavně – motorky celé.
Posadíte se ke stolu a za vámi na okenním parapetu jen tak stojí přes půlstoletí starý Harley, krásný veterán. Vezmete do ruky jídelní lístek a nestačíte se divit. Ať si vyberete kteroukoli ze specialit, její název začíná písmeny H a D. Ale můžete si dát také hotovku, mají na výběr a stojí 68,- korun. A nakonec si dejte HD kávu. Co je na ní? Nic, je normálně dobrá, je jí škopek a na kopci šlehačky je čokoládou napsáno HD. Nic proti ničemu, ale koho by taková maličkost nepotěšila.
Točí tu Gambrinus a Plzeň, za pěkného počasí venku na stánku jedenáctku Samsona, k tomu ještě nějaké pivní speciality, třeba lahůdku Hoegaarden White, nefiltrované pšeničné svrchně kvašené pivo, pro řidiče je zas k dispozici Stella Artois nealko. K americkým motorkám je v nabídce sortiment amerických vín, ale to už vypadá na ubytování, alespoň přespat do zítra. Chcete trochu luxusu? Máte ho mít, dvoulůžáky s motorkářskou výzdobou, ráno se probudíte pod Harleyskou dekou, s hlavou na Harleyském polštářku …nebo levněji? Žádný problém. Jedna větší místnost je zařízena jako noclehárna. Současná kapacita hotelu je 50 lůžek, můžete si také pronajmout salónek nebo konferenční místnost pro 28 lidí. K dispozici je i garáž na 10 motorek a dalších 30 se jich vejde do uzavřeného dvora.
Místní vládce s mrožím knírem ale není orientován přísně jednostranně na značku Harley-Davidson. Ve druhém poschodí už připravuje pokoje, které ponesou výzdobu i jiných značek. Když pak bude stát o ubytování kdo přijel na Hondě, na Yamaze…  Rozhodně se tu tedy na vás nebudou dívat skrz prsty, když přijedete na neamerické motorce. Přijeďte třeba na Jawce nebo na kole, stejně oceníte útulné rodinné prostředí. V pátek a v sobotu tu navíc hraje živá hudba, venku se griluje a pokud pak nechcete do hotelu, tak 50 metrů odtud je k dispozici i louka na stanování, přímo na břehu Sázavy.
Je tu krásné prostředí pro turistiku, cyklistiku, rybaření, v hotelu jsou na půjčení i čtyři kanoe. Půl kilometru odtud stojí největší kamenný železniční most v Evropě, nedaleko jsou motocyklová muzea v Netvořicích a na Konopišti, v Lešanech je muzeum vojenské techniky a bývalý tankodrom, kde si můžete zařádit na enduru nebo i s teréním autem. Prostě zajímavý kousek světa a po všech stránkách dostupný.
Protože motorkáři ale většinou stále něco vymýšlejí, tak už se i v Žampachu chystají zajímavé akce. Pavel Hanzlík už zkoušel zdejší asfalt. Na kolečko bez opření nohou je silnička úzká, ale po zadním, po předním, a k tomu akustické podání jeho zesilovače (opak tlumiče) výfuku…
Přiletěla místní obyvatelka, div ne na koštěti, a to jako myslíte vážně, takovej kravál, ste se asi zbláznili, někoho přejedete, zavolám policii, …á pan Gondík, …aha, pan Gondík je taky magor, ehm, víte, mně se motorky vlastně moc líběj, né, svézt nechci, zavřu si vokno, to víte, že tu chvíli to člověk vydrží.
Prostě v Žampachu je hezky a asi se tam ještě párkrát potkáme.

Hotel Troníček
Žampach 2, 254 01 Jílové u Prahy
Tel.: +420/241951413,
Fax: +420/241950773
www.hoteltronicek.cz
recepce@hoteltronicek.cz

Honza Čejchan, foto: autor