Beta RR 4T 498 - 2012

- Vyšlo v čísle 26
Firma Beta byla založena ve Florencii v roce 1904 pod názvem Società Giuseppe Bianchi a začala vyrábět jízdní kola. V roce 1940 změnila název na Beta a k jízdním kolům přibyl do nabídky pomocný dvoudobý motor. Prvním motocyklem byla v roce 1948 padesátka Cigno s moderním podvozkem a sportovním vzhledem, o dva roky později stopětadvacítka, následovaly větší dvoudobé, i čtyřdobé motory a sportovní úspěchy.

Od sedmdesátých let se značka angažovala především kategorii sportovních trialových motocyklů a skútrů, obojí zůstalo ve výrobním programu trvale. Sportovní úspěchy se dostavily především v trialu, i tituly mistrů světa dosažené J.Tarresem a D.Lampkinem v rozmezí let 1987 až 1999.
Od roku 2001 začala Beta nabízet také motocykly pro silniční provoz, cestovní endura a motardy s modelovým označením Alp, Jonathan, Euro a Urban. Řada cestovních endur Alp se světlou výškou blíží trialovým motocyklům. Motory pro civilní motocykly používá Beta i od jiných výrobců, například padesátku Minarelli nebo čtyřdobé jednoválce Suzuki. Podnik se sto deseti zaměstnanci (2012) má pestrou nabídku od sportovních motocyklů po skútry, od roku 2010 vyrábí nové vlastní čtyřdobé kapalinou chlazené motory v kubaturách 350, 400,450 a 498 ccm pro novou řadu sportovních endur RR. Dbá na kvalitu výkonných moderních motorů pro co nejvyšší životnost a prodloužení servisních intervalů.