KTM 125 Duke - 2011

- Vyšlo v čísle 24
Rakouský výrobce KTM se už dávno vydal cestou k nejmladším adeptům motocyklového sportu, nabídka motokrosových motocyklů pro děti je dlouho známá. V roce 2011 pokračuje KTM zcela logickým směrem – oslovit šestnáctileté držitele řidičského oprávnění. Protože kategorie řidičských oprávnění pro stopětadvacítky s výkonovým stropem 11 kW se již rozšířila prakticky po celé Evropě, stálo za to se věnovat vývoji motocyklu této kubatury.

V oblasti image má KTM co nabídnout. Výsledky ve špičkových sportovních podnicích a stále se rozšiřující sortiment zajímavých, běžně dostupných strojů, zajišťují značce KTM dobrý zvuk.
Model Duke 125, který převzal některé charakteristické designové linie od svého většího jmenovce, se proto při uvedení na trh ocitl v popředí zájmu, jaký provázel málokterou stopětadvacítku. Jistě také proto, že podvozek není zmenšeninou „dospělého“ motocyklu,
nýbrž svými rozměry odpovídá běžnému standardu. Odpovídá tomu i obutí, které šířkou 150 vzadu a 110 na předním kole výrazně překračuje obvyklé rozměry pneumatik motocyklů této obsahové kategorie. Prostorový rám s podvěšeným motorem, robustní obrácená přední vidlice a zavěšení zadního kola na silné jednoramenné kyvné vidlici z hliníkového odlitku zajišťují motocyklu stabilitu při sportovní jízdě a neubírají mu na lehkosti.