Gilera Fuoco 500ie - 2009

- Vyšlo v čísle 21
Tříkolový skútr Gilera Fuoco byl poprvé představen v roce 2006 po úspěšných předchozích modelech koncernu Piaggio s označením MP3 a motory 125, 250 a 400 ccm. Nejsilnější model s pohonnou jednotkou ze skútru Gilera Nexus je prodáván v USA jako Piaggio 500 MP3, v Evropě pod značkou Gilera Fuoco.

Nejzajímavější na této tříkolové konstrukci je patentované zavěšení předních kol, které umožňuje naklápění celého vozidla v zatáčkách díky vysunutí vnějšího a zasunutí vnitřního předního kola. Systém pracuje nezávisle na odpružení a je řešen horizontálními rameny napříč k podélné ose vozidla. Střed kyvného systému je připevněn k centrální trubce s řídítky, po stranách dolů vedou závěsy letmého uložení kol s nezávislým odpružením.
Rázy, vzniklé při přejetí nerovností jedním předním kolem se proto zrcadlově nepřenášejí na druhé kolo přední nápravy. Vozidlo je tak na nerovnostech bezpečnější než běžný skútr. Při průjezdech zatáčkami se Piaggio MP3 chová jako obvyklé jednostopé vozidlo, přesto je stabilnější a výrazně odolnější proti následkům uklouznutí kteréhokoli ze tří kol.
Ovládání je shodné se skútry – plyn a dvě páčky brzd. Automatická odstředivá spojka se stará o plynulý rozjezd, variátor o plynulou změnu převodového poměru. Tlačítkem se při parkování ovládá blokování naklápění vozidla.