Praga ED 250 - 2003

- Vyšlo v čísle 21
Značka Praga, která začala ve druhé polovině devadesátých let vyvíjet off-road motocykly s vlastními čtyřdobými jednoválci o obsahu 610, 400, 650 a 430 ccm, koupila v roce 1998 krachující podnik Technometra v Praze. Jeho úpadek byl zapříčiněn vazbou na firmu Jawa, pro kterou Technometra vyráběla dvoudobé motory.

Jawa před vyhlášením vlastního konkurzu odebrala jen část vyrobených kusů, a Praga se tak stala majitelem hotových motorů i jejich rozpracované výroby.
Motor Jawa 593 byl vyvinut pro cestovní motocykl, pokus o jeho zastavění do podvozku pro čtyřdobou Pragu narazil na různé problémy, a protože měl motor homologaci pro silniční provoz, byl urychleně vyvíjen odlišný podvozek s kvalitními komponenty pro dvoudobé cestovní enduro. Snaha motocyklové divize Praga o ekonomicky přínosný počin, o stavbu a prodej několikasetkusové série motocyklů s motory ležícími na skladě, zdržela další vývoj čtyřtaktů. Dvoudobá endura se pak nesetkala s dostatečným zájmem ani doma, ani při pokusech o jejich export. Značka Praga nebyla známá a nepomáhaly ani nadějné výsledky závodníků na čtyřdobých motocyklech Praga v Evropě a na upravené dvoudobé dvěstěpadesátce v USA. Činnost motocyklové divize Praga byla ukončena v roce 2003. Motocyklů Praga ED 250 bylo celkem vyrobeno 226 kusů.