Honda VFR 1200F - 2010

- Vyšlo v čísle 21
Honda VFR 1200F je sportovně cestovním motocyklem, který byl sice vyvinut v návaznosti na předchozí modely VFR, nejedná se ale o pouhé inovativní změny ani v případě podvozku, ani u pohonné jednotky. Na vývoji Hondy VFR 1200F, luxusního stroje s širší využitelností, se nešetřilo. Pracoval na ní mezinárodní tým designérů s cílem vytvořit motocykl, který by byl snadno ovladatelný a příjemný jak pro sportovní svezení, tak na dlouhých cestách.

K dispozici měli i nově vyvinutou kompaktní pohonnou jednotku: vidlicový čtyřválec SOHC o nezvyklém obsahu 1237 ccm, s novým jednovačkovým rozvodem UNICAM. Motor je schopen podat 90% svého maxima točivého momentu už při čtyřech tisících otáček.
Výsledkem spojení pokrokové pohonné jednotky, špičkově vypracovaného neotřelého designového návrhu a aerodynamické optimalizace celku je motocykl čistých, uhlazených linií, který opět pozdvihl značku Honda na výsluní kategorie sportovně cestovních motocyklů. Pro tuto kategorii již není neobvyklé považovat za samozřejmost propojený brzdový systém s ideálním nastavením brzdného účinku pro přední a pro zadní kolo, doplněný ABS. Elektronická plynová rukojeť přispívá k pohodlí za jízdy, bezúdržbový pohon zadního kola kardanem vylučuje seřizování a možné defekty řetězu, navíc přispívá i k snadnějšímu čistění stroje.