Gilera GP 800 - 2007

- Vyšlo v čísle 20
Do rozvíjející se kategorie maxiskútrů přibyl v roce 2007 skútr s nečekanými parametry, Gilera GP 800. Svým vzhledem nepoutá tolik pozornost, jako o pět let dříve velmi zdařilý designový experiment Gilera Nexus 500. Naopak Gilera GP 800 má mnohem uhlazenější, usedlejší vzhled. Při tak neočekávaném kroku, kdy je skútr poháněn velkým vidlicovým dvouválcem, je zrovna u Italů zvláštní, že v tomto případě ztlumili svůj jinak obvyklý rozlet v oblasti designu.

Možná se výrobce obával, že se pouští v kategorii maxiskútrů příliš daleko. Asi proto také ani nebyl v typovém označení přiznán plný obsah motoru 839 ccm, přestože je pohonná jednotka shodná s motocyklem Aprilia Mana 850. Průběh točivého momentu byl upraven snížením výkonu z 56 na 47.8 kW. Protože pohonná jednotka má nikoli skútrovou, ale motocyklovou stavbu, nezvykle od ní vede k zadnímu kolu sekundární řetězový převod.
Naopak byla u tohoto stroje jindy obvyklým designovým výstřelkům nadřazena excelentní funkčnost a ovladatelnost. Jízda je  proto srovnatelná s jízdou na motocyklu vyšší střední třídy. Stroj navíc poskytuje ochranu jezdce proti nepohodě. Aerodynamiku při různých rychlostech nebo při jízdě se spolujezdcem je možné za jízdy dolaďovat větrným štítkem nastavitelným pomocí servomotoru, ovládaného tlačítkem na řídítkách.