ČZ 125 model 519 - 1991

- Vyšlo v čísle 20
ČZ 125 model 519 je speciální motokrosový motocykl určený pro sériovou výrobu, s předpokladem pozdějších úprav pro vrcholové sportovní podniky. Měl od roku 1991 nahradit model ČZ 516, ze kterého neměl odvozeny žádné díly. Všechny součástky a skupiny byly vyvíjeny v ČZ, dokonce i kompletní kapalinové brzdy, nová přední vidlice a jednotka centrálního odpružení zadního kola.

Oldřich Kreuz zkonstruoval pro ČZ 519 kapalinou chlazený dvoudobý jednoválec s časováním rozvodu pístem, s membránovým ventilem v sacím kanálu a s řízeným proměnným průřezem výfukového kanálu.
Rám je svařen z chrommolybdenových trubek, v podsedlové části upraven pro pružící jednotku ČZ s pákovým převodem. Zadní vidlice svařená z trubek a profilů.
Motocykl se začal v roce 1991 vyrábět a jeho další vývoj pokračoval během nasazení v oblastních závodech. Bohužel ale došlo ke sloučení ČZ s italským koncernem
Cagiva, který měl ve výrobním programu obdobný motocykl, a neměl proto zájem dokončit vývoj a ČZ 519 dál vyrábět. V roce 1991 bylo vyrobeno jen 136 kusů, výroba byla zastavena a speciální výrobní zařízení (např. formy na tlakové odlitky) bylo demontováno a odvezeno novým majitelem do Itálie. Odvozená dvěstěpadesátka zůstala ve stádiu prototypu. Tím skončila dlouhá historie v celém světě známých a úspěšných motokrosových motocyklů ČZ.